Is een beleggingsclub de moeite waard?

Veel beleggers, zowel startende als gevorderde, overwegen vaak om lid te worden van een beleggingsclub. Logisch dat er enige twijfel heerst, want is een beleggingsclub wel de moeite waard en wat gebeurd er zoal binnen een dergelijke club? In dit artikel proberen wij je een zo goed mogelijk antwoord te geven op deze vragen.

De toegevoegde waarde van een beleggingsclub

Een beleggingsclub bestaat vaak uit een select aantal personen die serieus willen beleggen, kortom er echt wat aan willen overhouden. Het doel van een beleggingsclub is vaak kennisuitwisseling. In sommige clubs gaat het lidmaatschap echter verder en worden er gezamenlijk beleggingsstrategieën opgesteld om een zo goed mogelijk rendement te kunnen behalen. De leden investeren vervolgens samen in aandelen en wanneer er winst wordt behaald, dan worden de opbrengsten naar gelang de inleg over de leden van de beleggingsclub verspreid.

Maak niet de denkfout dat een club van beleggers alleen geschikt is voor ervaren beleggers. Vaak vormen de leden een mix van ervaren mensen en startende beleggers. Deze combinatie is bovendien gunstig voor ieder lid, omdat er op die manier steeds nieuwe ‘frisse’ inzichten worden aangebracht die ervaren beleggers wellicht over het hoofd zien doordat ze het risico lopen altijd op een bepaalde manier te denken.

Het lidmaatschap van een beleggingsclub is overigens een prima manier om kennis te maken met de praktische kant van beleggen. Startende beleggers hebben meestal een beleggingscursus gevolgd en weten daarna vaak nog niet hoe ze de opgedane kennis in de praktijk moeten brengen. Doordat ze in een club van beleggers komen, kunnen de meer ervaren beleggers een helpende hand bieden en is het risico van het handelen in aandelen kleiner, zeker indien dat in combinatie met andere beleggers wordt gedaan.

Hoe werkt het lidmaatschap van een beleggingsclub?

Beleggingsclubs en voordelen

Lidmaatschap van een beleggingsclub biedt voordelen

Wanneer je enkel lid wordt om kennis te kunnen delen, dan is het gebruikelijk dat je een bepaald bedrag aan contributie betaald. Wordt je echter lid en ga je samen met andere leden beleggen, dan is het meestal zo dat je een inleg stort op de rekening van de beleggingsclub. Meestal krijg je toegang tot beleggingssoftware waarin je alle informatie met betrekking tot de aandelenportefeuille kunt bekijken en wordt je proactief geïnformeerd over relevante ontwikkelingen binnen de portefeuille.

Om ervoor te zorgen dat alle dagelijkse zaken goed verlopen, wordt er een bestuur opgericht dat tevens het naleven van de ingezette beleggingsstrategieën controleert. Om deze taken zo goed mogelijk uit te voeren, bestaat het bestuur meestal uit beleggers met zeer veel ervaring.

Het advies is om, voordat je lid wordt van een club van beleggers, eerst een goede beleggingscursus te doorlopen. Op die manier weet je waar andere beleggers het over hebben. In de wereld van beleggen wordt immers veel vaktaal gebruikt, dus vakkennis is van cruciaal belang. Heb je eenmaal de nodige kennis opgedaan, sluit je dan niet gelijk bij de eerste de beste beleggingsclub aan, maar oriënteer je op meerdere clubs. Zo kom je er vanzelf achter welke club bij jou past.

Concluderend heeft een beleggingsclub absoluut toegevoegde waarde, zeker indien je het risico van beleggingen wilt delen met anderen en van elkaar wilt leren! Bekijk een voorbeeld van een beleggingsclub maar kijk ook zeker naar een aantal andere voorbeelden voordat je jouw keuze maakt!