Tips om veilig te beleggen in aandelen

Door bepaalde risico's te vermijden kan je beleggen een stuk veiliger maken

Gestaag goede resultaten behalen met beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen krijgt steeds meer aandacht, maar mensen willen dan met name veilig beleggen. Het wordt gezien als een alternatief voor het aanhouden van een spaarrekening bij de bank. Spaarrekeningen leveren immers weinig tot niks meer op, doordat de rentestand extreem laag is. Maar wat is veilig beleggen eigenlijk?

Het zou onrealistisch zijn om te stellen dat we dit in een artikel zouden kunnen uitleggen. Echter, we kunnen je wel een aantal waardevolle tips geven waarmee je veiliger kunt beleggen. Op die manier voorkom je een aantal veel gemaakte fouten. Als je dit artikel overigens interessant vind, dan raden wij je van harte aan om ook ons eerder gepubliceerde artikel over beleggingsclubs te lezen.

Betaal niet teveel voor beleggen

Mening belegger verliest veel rendement doordat hij onnodig te hoge kosten betaald. Denk hierbij aan bijvoorbeeld transactiekosten. Dergelijke kosten lopen al snel flink op wanneer je klein belegt in individuele aandelen. Andere voorbeelden zijn hoge management fees (vergoeding voor het beheer van de aandelen) en administratieve kosten. Maar ook het moment waarop je aandelen aankoopt kan het verschil maken. Koop daarom niet alle aandelen in een keer, maar verspreid je aankopen. Op die manier weet je in ieder geval zeker dat je niet alle aankooporders op het hoogte punt van de koers hebt geplaatst.

Beleg niet op basis van het beleggingsnieuws

De hoeveelheid nieuwsberichten over de beurs zorgen ervoor dat het risico bestaat dat je beslissingen worden beïnvloed door wat je op het nieuws hoort. Er komen immers steeds weer nieuwe berichten over kansrijke sectoren en nieuwe beleggingsvormen. Voor je het weet koop je niet-rendabele aandelen die je flinke financiële schade kunnen bezorgen. Mede door de overvloed aan nieuwsberichten is het belangrijk om een goed beleggingsplan op te stellen. Een doordacht beleggingsplan voorkomt dat je van de uitgezette strategie afwijkt en onnodig risico loopt.

Nu is het niet zo dat je al het beleggingsnieuws moet negeren, maar je moet wel uitkijken dat je niet alles wat je hoort direct gelooft. Een website waar je het nieuws bij kunt houden is belegger.nl.

Beleg zonder emoties

Emoties, met name hebzucht en angst, kunnen beleggers fikse financiële schade toebrengen. Het gebeurd vaak dat aandelen onnodig lang niet verkocht worden, zelfs als de koers steeds verder daalt. Daarnaast kan het ook zo zijn dat een koers van een aandeel weinig beweegt. Ook dan is het belangrijk om niet bang te zijn dat je eventuele winst misloopt indien je de aandelen verkoopt. Het is namelijk veel erger om een aandelenportefeuille te hebben die niet in waarde groeit!

Kijk dus kritisch naar je portefeuille en beslis welke aandelen je wanneer moet verkopen en welke je wanneer moet aankopen. Houdt je bij het nemen van dergelijke beslissingen aan het eerder besproken beleggingsplan. Een goed plan bevat namelijk criteria voor het moment waarop je aandelen dient te kopen of te verkopen.

Houdt rekening met risico’s

Goede winstvoorspellingen klinken leuk, maar ga altijd na welk risico er aan een investering is verbonden. Dit advies wordt belangrijker naarmate de voorspellingen gunstiger zijn. We zullen dit toelichten met een voorbeeld. Stel, de verwachte winst voor een aandeel is vijf procent. De meeste beleggers kijken dan kritisch of de investering de moeite waard is. Echter, is de verwachting dat de winst tot wel 20 procent kan oplopen en is het risico acceptabel? Dan wordt mening belegger ineens een stuk minder kritisch!

Over risico’s gesproken, het is belangrijk dat je zorgt voor een goede spreiding in de aandelenportefeuille. Richt je dus niet op één aandeel of markt. Maar maak een goede mix. Op die manier kunnen de resultaten van de aandelen elkaar corrigeren en is de kans op een goede winst groter.

Veilig beleggen zonder overdrijven

Beleggen in aandelen kan je in zekere mate op een veilige manier doen. Echter, aan beleggen in aandelen zijn altijd risico’s verbonden. Probeer daarom niet te overdrijven in het veilig beleggen in aandelen. Wil je als belegger een goede boterham verdienen op de beurs, dan zal je zo nu en dan (weloverwogen) risico’s moeten nemen. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je vermogen onvoldoende groeit of erger nog krimpt! Zie je het niet zitten om (kleine) risico’s te nemen, ga dan bij jezelf na of beleggen wel bij je past. Om daarachter te komen, kan je ook eerst kleinschalig gaan beleggen in aandelen en zo ervaren of er een belegger in jou zit.

Smaakt dit artikel naar meer en wil je meer tips? Lees dan meer over veilig beleggen.