De prijs voor zelfstandig wonen

Zelfstandig wonen en kostenposten

Op jezelf gaan wonen is natuurlijk hartstikke leuk! Maar veel jongeren vergeten in hun enthousiasme dat er ook behoorlijk wat kosten bij komen kijken. Om hier verandering in te brengen bespreken we in dit artikel in hoofdlijnen een aantal kostenposten die op je af gaan komen als zelfstandig gaat wonen. Daarnaast geven we enkele tips om je kostenposten onder controle te houden.

Huur of koop

Heb je de financiële middelen om direct een huis te kunnen kopen, dan kan dat een heel goede investering zijn. Je spoelt je maandelijks te betalen bedragen tenslotte niet door de wc, zoals bij huren het geval is. Het huis wordt iedere maand als het ware een stukje meer van jezelf.

Maar vergis je niet, huren kan een goede start zijn. Sterker nog, als je goedkoop kunt huren door een sociale huurwoning te betrekken, dan kan je vrij gemakkelijk een leuke spaarpot opbouwen waardoor je later een minder hoge hypotheek hoeft af te sluiten. Denk dus goed na wat voor jou de juiste en haalbare keuze is.

Water, gas en elektra

Het is misschien overbodig om te zeggen, maar veel mensen verspillen jaarlijks behoorlijk wat euro’s door onnodig water, gas en elektra te verbruiken. Sta dus eens stil als in kamers waar niemand is toch het licht brand en wanneer je de wasmachine laat draaien, omdat je die ene broek zo graag aan wilt doen naar dat feest. Doe daarnaast ’s avonds een uurtje voor het slapen gaan de kachel uit. Dagelijks bespaar je dan een uur op je stokkosten, waardoor je op jaarbasis aardig wat euro’s bespaart.

Rioolheffing, afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting

Deze belastingen betaal je voor het storten van afvalwater in het riool, voor het verwerken van afval en voor het zuiveren van water. Dergelijke kostenposten worden door veel starters over het hoofd gezien, totdat er in de eerste maanden van een nieuw jaar er een paar forse rekeningen op de deurmat vallen. Deze rekeningen kosten met gemak honderden euro’s. Gelukkig kan je ervoor kiezen om in termijnen te betalen, maar ook dan moet je wel rekening houden met de maandelijkse lasten voor deze kostenposten.

Verzekeringen

Als je op jezelf gaan wonen krijg je te maken met nieuwe soorten verzekeringen die voorheen vaak via je ouders liepen. Het gaat dan o.a. om de aansprakelijkheidsverzekering (voor het veroorzaken van schade aan bijvoorbeeld andermans eigendommen), de rechtsbijstandverzekering (voor conflicten met onder andere je buurman of je werkgever, de dekking is afhankelijk van de modules die je afsluit) en de inboedelverzekering (voor schade aan spullen die in je huis staan). Bekijk goed welke verzekeringen voor jou relevant zijn en laat je informeren door een specialist voordat je onnodig teveel of te weinig verzekerd.

Variabele kosten

Denk hierbij aan de boodschappen, het kopen van kleding en het bekostigen van leuke uitjes. Je kunt echt tientallen euro’s per maand besparen als je jouw variabele kosten strak in de gaten houd. Let op aanbiedingen, uitverkoop of leuke acties voor bijvoorbeeld gratis toegangskaartjes.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Als je op jezelf gaat wonen is het goed om te weten welke vaste lasten en variabele kosten je verwacht maandelijks te hebben. Op die manier kan je uitrekenen hoeveel financiële ruimte je over hebt voor het betalen van de huur of een hypotheek. Je kunt dan veel gerichter zoeken naar een woning, omdat je weet wat je voor de woning zou kunnen betalen. De slogan ‘’Een goede voorbereiding is het halve werk’’ gaat dus zeker op als je op jezelf gaat wonen!