Lenen op z’n Nederlands

De leencultuur in Nederland

Ondanks de economische crisis is Nederland nog altijd een rijk land. Veel mensen zullen dus denken dat wij Nederlanders onze financiële zaken op orde hebben. Helaas is het tegengestelde vaak waar. Vaak begint de leenmentaliteit al tijdens de middelbare school periode. Een pakje sigaretten of wat snoep worden vaak al door vrienden betaalt, die hun geld dan de volgende dag meestal terugkrijgen.

Echter, na de middelbare school gaat het leengedrag hele andere vormen aannemen. Zo wordt er bijvoorbeeld geleend om de kosten van een opleiding en de studentenkamer te bekostigen. Na de studie is een lening voor een eerste auto gemakkelijk geregeld, waarna die hypotheek er ook nog wel bij kan.

Tuurlijk, dit leengedrag hoeft helemaal niet fout te zijn. Indien iemand een goed inkomen heeft en hij zijn lasten goed kan dragen, dan hoeft er niks aan te hand te zijn. Vaak wordt alleen vergeten dat de toekomstige financiële situatie wel eens heel anders kan zijn dan was verwacht. Het gevolg is, dat er betalingsachterstanden kunnen ontstaan die uiteindelijk voor vervelende situaties kunnen zorgen zoals een bezoek van een deurwaarder. Maar er zijn meerdere nadelen verbonden aan het lenen van geld. Onderstaande video geeft voorbeelden van gevaren die aan lenen zouden zitten:

Dat het hebben van schulden een serieus (nationaal) probleem kan zijn, bevestigd onderstaand artikel:

DNB: geen hulp voor jonge huizenbezitters met hoge schulden

Nederland moet het probleem van huishoudens die met hoge schulden kampen, met groeimaatregelen aanpakken. Directe hulp aan jonge huishoudens met hoge hypotheekschulden, is geen optie.

Dat stelde directeur Job Swank van De Nederlandsche Bank (DNB) maandag, bij de presentatie van nieuwe groeiprognoses voor de Nederlandse economie.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de noodklok geluid over de schuldenberg van Nederlandse huishoudens. In het periodieke verslag over de Nederlandse economie waarschuwt het IMF dat er een grote kans bestaat dat de hypotheekschulden van huishoudens op torenhoge niveaus blijven, ondanks alle aflossingen.

Als de economische groei en de inflatie rond de 1 procent blijven en er geen maatregelen komen om met name jongere huiseigenaren te helpen met het afbouwen van de hypotheekschuld, dan zal de hypotheekschuld als percentage van het nationaal inkomen hoog blijven.

Om de schuldenafbouw te versnellen stelt het IMF onder meer voor om voor huishoudens met betalingsproblemen looptijden van hypotheken te verlengen, zodat maandlasten dragelijker worden. Zie ook dit artikel op Z24: Nederland komt niet van schuldenberg af.

Uitgebreide schuldhulp voor jongere huizenbezitters, zoals het IMF adviseert, ziet De Nederlandsche Bank echter niet zitten. De groep is te groot, waardoor kwijtschelding banken in de problemen kan brengen, denkt directeur Swank. “Het is niet evident de oplossing. We moeten uit de schulden zien te groeien.”

Volgens DNB kampen nog ongeveer 1 miljoen huizenbezitters met een hypotheekschuld die hoger is dan de waarde van hun woning. Wie rond 2004 een duur huis kocht, staat mogelijk de komende tien jaar nog ‘onder water’, aldus Swank.

Bovenstaand artikel is afkomstig van: http://www.z24.nl/economie/economie-komt-meer-op-eigen-benen-te-staan-520494

Zoals je in het artikel van z24.nl kunt lezen, komen mensen soms gemakkelijk in de financiële problemen door bijvoorbeeld op het verkeerde moment een duur huis te kopen. Ga je een woning kopen, dan zou het dus verstandig kunnen zijn om te bekijken hoe het er op dat moment met de huizenmarkt voorstaat. Gaat het erg goed met de huizenmarkt en sluit je vervolgens een hoge hypotheek af, dan loop je het risico dat bij een minder gunstige huizenmarkt je huis bij verkoop minder oplevert dan dat je had gehoopt.

Andersom hebben mensen die hun huis kopen op het moment dat de huizenmarkt er slecht voor staat geluk. Zei kunnen zomaar een goedkoop een huis kopen, dat ze later voor een betere prijs kunnen verkopen.

Conclusie

De belangrijkste les die wij uit het artikel van z24.nl trokken, is dat helemaal niet zo gek is om voorzichtig te zijn bij het bepalen van de juiste (mogelijke) hoogte van een hypotheek. Hierdoor kan je financiële tegenvallers – zoals het verlies van een baan – gemakkelijker opvangen. Maar dit uitgangspunt geldt niet alleen voor het afsluiten van een hypotheek. Het geldt voor al je vaste lasten, of dat nu aflossingen zijn op leningen, of je maandelijkse uitgaven om jezelf van een bepaalde leefstijl te kunnen voorzien. Goed nadenken voordat je financiële verplichtingen aangaat is altijd goed!