Startende ondernemers doen vaak zelf boekhouding

Wanneer je een eigen bedrijf start, wil je je kosten zo laag mogelijk houden. Immers, je investeert vaak veel geld bij de opstart en hebt daarom niet altijd de middelen om je financiële administratie uit te besteden bij een externe partij. Maar toch kan het, ondanks de bijkomende kosten, verstandiger zijn om zelf geen tijd aan de financiële kant van je bedrijf te besteden.

De financiële administratie wordt door veel beginnende ondernemers zelf uitgevoerd.Zelf je boekhouding doen levert weinig op

Tuurlijk, als je de boekhouding uitbesteed is het niet ongebruikelijk dat je hiervoor minimaal duizend euro per jaar voor moet betalen. Echter, Als je gaat kijken hoeveel tijd je kwijt bent om je boekhouding zelf te doen (laat staan dat je het foutloos doet!), dan zul je al snel tot de conclusie komen dat je enorm veel tijd, dus geld, verliest. Bovendien dien je ook nog eens alle regels en wetten rondom de boekhouding en belastingaangiftes bij te houden, zodat je bijvoorbeeld maximaal gebruik maakt van aftrekposten. Kortom, onderaan de streep levert het zelf uitvoeren van de boekhouding weinig op en kost het eerder geld.

Doen, verwijderen of uitbesteden

Maar de boekhouding is natuurlijk niet het enige waarover je als ondernemer zult moeten nadenken en zult moeten beslissen of je het zelf gaat doen of dat je het uitbesteed. Eigenlijk geldt voor iedere taak dat je moet beslissen wat je met die taak gaat doen. Hierbij heb je in feite drie keuzes:

1. Doen
2. Verwijderen
3. Uitbesteden

Sommige taken kun je simpelweg niet uitbesteden (zoals bijvoorbeeld offertes voor klanten schrijven). Maar er zijn zat taken die vooral veel tijd en energie vergen en eigenlijk maar weinig opleveren. Kortom, kijk eens met een kritische blik naar alles wat je dagelijks doet en stel vast wat je met die taak zou moeten doen.

Ben je toevallig onlangs gestart met je eigen bedrijf of ga je dat binnenkort doen? Lees dan zeker de artikelen op http://www.snelstarten.nl/. Op deze site worden tal van onderwerpen besproken die voor iedere startende ondernemer relevant zijn.

Succes!