Verzekeringspolis is maatwerk

Sluit een polis af die bij jouw past

Soms kan het lastig zijn om te bepalen wat je moet verzekeren en waartegen. In dit artikel geven we je enige handvatten, die het je wellicht gemakkelijker kunnen maken. Ook geven we een aantal tips waarmee je op je premie kunt besparen.
Wat is gedekt?

Check altijd welke schades er onder de dekking van jouw polis worden vergoed. Sommige dekkingen zijn namelijk behoorlijk breed, maar dekken net niet datgene wat jij wilt. Er zijn vaak mogelijkheden om bepaalde zaken mee te verzekeren, zodat je alsnog datgene hebt verzekerd wat jij wilde verzekeren.

Pakketvoordeel

Veel verzekeraars bieden verzekeringspakketten aan, hierdoor wordt de totale premie van je verzekeringspakket lager, wat op jaarbasis de nodige euro’s kan schelen. Vergelijk de diverse pakketten van de aanbieders met elkaar en kijk welke het beste aansluit op jouw behoefte. Bekijk ook regelmatig of jouw verzekeraar nog bij jouw behoefte en wensen past. Verzekeraars nemen af en toe ook zelf contact op om de polis op actualiteit te checken, maar vaak is dit maar eens in de paar jaar. Wellicht dat je verzekeringen die je niet of nauwelijks gebruikt eerder kunt stopzetten, wat je de nodige besparingen kan opleveren.

Schade claimen of zelf betalen?

Vooral voor autoverzekeringen kan het lonen om i.g.v. een kleine schade het bedrag niet te claimen bij de verzekeraar. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor je schade vrije jaren en dus je korting op de premie. Het schadebedrag kan dan lager zijn dan de verloren korting. Er zijn echter verzekeringspartijen die een optie aanbieden waarmee je jaarlijks eenmaal een schade kunt claimen, zonder dat dit gevolgen heeft voor de premie. In dat geval kan het indienen van een schadeclaim een mogelijk betere keuze zijn (check eerst je voorwaarden).

Eigen risico

Door een eigen risico bij een verzekering af te sluiten kan de te betalen premie aanzienlijk dalen. Bedenk echter wel of je het bedrag aan eigen risico kunt betalen indien dat nodig mocht zijn.

Voorkom dubbel verzekeren en over verzekeren

Van dubbel verzekeren is sprake als meerdere verzekeringen in je verzekeringspakket dezelfde schades dekken. In sommige gevallen is dit onvermijdelijk, maar soms kan dit worden voorkomen, waardoor je premie iets zal zakken. Daarnaast is het belangrijk dat je over verzekeren voorkomt. Dit houdt in dat het verzekerde bedrag hoger is dan de waarde van een verzekerd object. Hierdoor betaal je onnodig teveel premie.

Stoppen met roken kan premievoordeel opleveren

Er zijn verzekeraars die een korting op de verzekeringspremie geven indien je niet rookt. Stop dus met roken en bespaar niet alleen op de kosten van het roken zelf, maar ook op de premie die je maandelijks betaalt. Benader altijd je verzekeringsadviseur om te vragen welke regels hierover zijn opgesteld bij de verzekeringsmaatschappij waarbij jij bent aangesloten.